Özenle, doğayla dost, bahçe bakımı için: urlabahcebakimi.com

4 Kasım 2018 Pazar

Çim Bakımı


Yeşil alanlar içerisinde bakımın en önemli olduğu kısımlar çim alanlardır. Çim alanların bakımında yapılması gerekli işlemler ;

-Çim biçimi

Çim bitkileri düzenli biçilerek mevsimine göre uygun kısalığa getirilmelidir. Düzensiz biçilen çim hastalıklara karşı daha davetkardır.

-Çim Havalandırma

Çim bitkileri sürekli sulama, biçim sonucu dökülen çim artıkları ve iklimsel nedenler, aşırı sıkılaşma neticesinde çim aralarında sararmalar olur. Bu sararmaların giderilmesi amacıyla havalandırma makinesi veya havalandırma tırmıkları ile çim alanlar tırmıklanarak çim bitkileri aralarındaki çim ölü tabakası alınmış olur. Bu sayede çim bitkilerinin araları açılarak hava ve güneş ışığı almaları neticesinde sağlıklı çim alanlar oluşmuş olacaktır.

-Tabaka Kırımı

Çim alan yüzeyi sulama, basım vb. gibi nedenlerle tabakalaşma yapar. Tabakalaşma da yosunlaşma, kaymak tabakası yaparak toprak üst yüzeyi geçirimsiz bir hal alır. Bu şekilde geçirgenliğini kaybeden üst toprak yüzeyi çim bitkilerini sıkar, suyu alt tabakaya geçirmez. Yosunlaşmada mevcut çim bitkilerine zarar verir. Bu tabakalaşmaya kırmak çim bitkileri için hayati önem taşır.

-Kumlama

Tabaka kırımından sonra alan içerisinde oluşan delikler mil yada dişli dere kumu serilerek doldurulur. Bu işlem sonucunda geçirgenliği ve havalanması üst düzeyde bir toprak tabakası oluşmuş olur. Geçirgenliği ve havalanması üst düzeyde olan bir toprak bitkilerin su ve besin ihtiyacının en iyi derece karşılandığı bir yaşam ortamı olur.

-Yabancı Ot Kontrolü

Bahçe Bakımlarında neredeyse en önemli konulardan biri yabani ot kontrolüdür. Yabani ot kontrölü mekanik yada kimyasal yollarla yapılmaktadır. Fiziksel yolla yabani ot kontrolü yılın her mevsimi yapılabilir. Ancak kimyasal yöntem kullanılacak ilacın türüne göre farklı sıcaklık dereceleri isterler.

-Gübreleme

Çim bitkilerinin yaşaması ve verimliliği alana uygulanacak gübreleme programı ile mümkündür.

-İlaçlama

Çim bitkileri mevsimsel olarak farklı farklı hastalıklara yakalanabilirler. Bu hastalıkları önlemek için hastalık doğru teşhis edilmeli ve doğru ilaçlama yapılmalıdır.

-Sulama

Çim bitkilerinin yaşaması ve verimliliği için en önemli faktörlerden biridir. Mevsime ve alanın geçirgenliğine göre alan ile ilgili sulama programı yapılmalıdır.

-Organik Artıkların Toplanması

Çim alan içerisine dökülen yaprak vs. gibi materyallerin toplanması hayati önem taşır. Toplanmayan bu materyaller bahçe içerisindeki bitki zararlıları için korunak olacak ve bu canlıların yaşam alanını oluşturmaktadır.

-Çim Alan Tamiratı

Çim alanlar ne kadar düzgün bakılırsa seyrelme veya kısmi ölümler olabilir. Bunun neticesinde hem alanın çim kalitesini arttırmak hemde daha sık bir doku elde etmek için çim tamamlaması yapılmalıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder


Popular Posts

Blog Archive